Island for børn

Island for de fleste
Har du altid drømt om at se Island, så er det nu, du skal afsted. En lav kronekurs gør det før så dyre feriested til en helt overkommelig familieferie.

Da vi først får øje på Island fra luften, forstår vi med en gang, hvorfor vikingerne har givet den ellers så grønne ø, navnet Island. Den store isbræmme breder sig ud over landskabet og minder os mere om Grønland. Vi flyver flere minutter over isen og forstår hvordan det må have påvirket deres opfattelse af landet.

Man må næsten flyve for at komme til Island, men der går direkte fly fra København og efter cirka tre timer så lander man i Keflavik, som er den største lufthavn i Island. Lufthavnen ligger ikke langt fra den blå lagune, som vel nok er den mest berømte seværdighed i landet. Og det er dejligt forfriskende at kunne tage en dukkert kun en halv time efter man landede i lufthavnen.

Den Blå Lagune
Den blå lagune blev til ved en tilfældighed. Man lukkede vand ud, da man byggede et varmekraftværk, og den vulkanske jord farvede det helt knald blåt. Vandet der hentes op af den islandske undergrund er ofte over kogepunktet, og derfor findes der varme kilder, og steder hvor man kan bade overalt.

Omgivelserne ved den blå lagune er luksuriøse, og efter de tre timer i luften, er det helt fantastisk at kunne synke sig ned i vand, der er lige så varmt som karbadet derhjemme. I den blå lagune holdes temperaturen på mellem 37-39 grader.

Hvis det ikke blæser kan det lugte en anelse af svovl, men man vænner sig hurtigt til lugten. Og allerede ved første badetur indser man den store fordel, når man har børn med. Børnene elsker det. Tænk at kunne bade i timevis uden at blive kold. Man skal dog passe på, for vandet er giftigt, så børnene må ikke drikke for meget af det.

Det er ikke billigt at bade i den blå lagune, men det er det til gengæld i alle de andre varme bade, der ligger spredt med løs hånd over hele Island. Det er let at få en morgen dukkert i Reykjavik for under ti kroner. Alligevel er den blå lagune bare noget, som man må opleve. Men når man rejser med børn er badelandet, Arbaejarlaug, også et besøg værd. Her er der vandaktiviteter til flere timers leg.

Reykjavik
Centrum i Reykjavik er på størrelse med en stor provinsby, som for eksempel Horsens. Finanskrisen i 2008 har gjort det mere attraktivt for danskere at shoppe i byen, men i centrum er der fortsat flest dyre butikker, hvis man da ikke er til genbrugstøj. Hvis man vil shoppe, så sparer man mange penge ved at tage ud i Kringlan, et shoppingcenter med over 150 butikker og et stort legeland til børnene.

Ellers er centrum stoppet med cafeer og restauranter. En god middag er billig i Island. Tre retter med vin og kaffe kan nemt fortæres uden at pengepungen lider den store nød. Vi spiste på ”Prir frakkar” de tre frakker en lokalberømt fiskerestaurant, hvor lokalet minder mest af alt om en dagligstue. En hovedret koster cirka 150 kroner, og det er mad i absolut luksus udgave.

På havnen kan man finde Sægreifinn, der vist betyder havnens greve, og der finder man den billigste og bedste hummersuppe. Lokalet er meget småt, og består af langborde, hvor man sidder på plastiktønder bænket sammen. Noget de fleste børn vil synes er sjovt, selvom maden måske ikke helt falder i smag, der er nemlig ikke andet at vælge imellem.

Specielt for Island
Der er flere ting, som man bare må prøve at spise, når man er i Island. Især deres slik er ret specielt og som dansker helt fantastisk. De har nemlig forstået at kombinere chokolade med lakrids, og når først den sunde skeptis er overvundet, så indser man, at der mangler lakridskarameller dækket i chokolade på det danske marked.

I det hele taget er en tur i supermarkedet en oplevelse værd, ikke mindst på grund af de navne produkterne har. Ali bacon blev en klar favorit i vores familie.

Island er øen for aktiviteter, og en af de mere familievenlige var en tre timers hvalsafari fra havnen. Vi var heldige at se mange springende delfiner og to store hvaler. Det var en kold tur, men overtrækstøj kan lånes ombord. Mandskabet var venlige nok til at bære barnevognen ombord, så heller ikke det er nogen hindring.

På Island skal man selvfølgelig også ud og ride på islandske heste. Der er flere store gårde, der tilbyder afhentning på hotellet. Turene kan være fra tre timers varighed til flere dage. Vi valgte den korteste, og man skal være opmærksom på, at de fleste steder har en aldersgrænse på otte år. De mindste kan få en tur, hvor de bliver trukket rundt i en indhegning, men det er lidt kedeligt, når resten af familien ridder af sted. Selve rideturen er ingen udfordring, og selv den mest uerfarne rytter kan være med. For de lidt mere erfarne bliver det måske nok lidt kedeligt, især hvis man vælger en af de korte turer, som foregår i nærheden af Reykjavik. En kort hestetur koster cirka 400 kr.

Ud i naturen
Det meget specielle islandske landskab, skabt af at den europæiske og amerikanske fastlandssokkel mødes, gør at man bare må ud af byen og opleve det selv. Enten kan man vælge en bustur, hvor man på forhånd har valgt, hvad man vil se. Eller også kan man leje bil forholdsvis billigt og tage turen selv. Det er ikke svært at finde rundt på øen, og der er mange fordele ved at tage turen i ens eget tempo og med de pauser ens unger trænger.

Den første tur vi tog var den gyldne cirkel. Først Tingvellir, der er det sted, hvor vikingerne holdt deres første demokratiske samlinger på Island. Det er også det sted, hvor den ældste kirke ligger, og så får man en flot udsigt og mange pudsige historier, hvis man går en tur i landskabet. Dernæst Geyser, der vel nok er det fænomen, som er mest fantastisk at se i virkeligheden. Vores toårige blev en anelse skræmt af det, men efterfølgende har han haft travlt med at fortælle om “vand der blæser”. Og det ser ret så imponerende ud, når flere hundred liter med kogende vand blæses op i luften.

Gullfoss er sidste stop i den gyldne cirkel, og er det mest berømte vandfald i Island. Det er utrolig imponerende, og man kan gå meget nær de helt ufattelige vandmængder. Et tips er at vente med at spise frokost til det sidste sted, da de der serverer en meget god kødsuppe, og man kan indtage suppen med udsigt ud over vandfaldet.

Mange af turene på Island bliver hurtigt en kombination af bilkørsel og vandring, og derfor er det en god ide at leje en bærestol til de mindste. På den måde kan man gå lidt længere og få set hele attraktionen, og de små synes helt sikkert også, at det er en sjov måde at rejse på.

Det er kombinationen af vand og natur, der gør Island så helt speciel. Når man tager på en vandring i et roligt og grønt landskab, så dukker der pludselig store vandhuller med kogende pruttende vand op. Ikke så mærkeligt at vikingerne troede, at helved havde sin indgang på Island.

Maria Dalby
Sjovforbørn.dk
2. november 2009

Din kommentar til artiklen?
Har du en kommentar eller en god ide, du har lyst til at dele med andre?

Navn:

Din kommentar:

Nyttige links

Rejsen
www.sas.dk
www.iclandair.dk

Turistinformation
Visit Reykjavik – http://www.visitreykjavik.is/

Restaurant
De tre frakker – http://www.3frakkar.com/contact_en.php

Aktiviteter
Ridetur på Islandske heste – http://www.ishestar.is/
Hvalsafari – http://www.elding.is/
Busturer rundt på øen – http://www.icelandexcursions.is/


Udgivet

i

af

Tags: